Idag hade socialminister Jakob Forssmed och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson en pressträff om postcovid och andra postinfektiösa sjukdomar.

De berättade att att Socialstyrelsen får två regeringsuppdrag. Dels att ta fram ett samlat nationellt kunskapsstöd för diagnostik, behandling och rehabilitering till regionen och kommunerna, och dels utreda förutsättningarna för ett nationellt kunskapscentrum. Tillsammans med detta får SBU ett uppdrag att göra en kunskapssammanställning samt identifiera ytterligare behov av vetenskaplig kunskap inom området.

Alla uppdrag gäller både postcovid och andra postinfektiösa sjukdomar och Socialstyrelsen och SBU ska samverka i dessa uppdrag tillsammans med forskare, olika professioner, regioner, kommuner och patientföreträdare. Utöver detta behöver man ta till vara andra aktörers kunskap, tex WHO och europeiska specialistinstanser. Arbetet beräknas ta drygt ett år.

Ministrarna pratar om att det är viktigt att ta vara på den kunskap som finns, dock oklart om detta även innefattar kunskap som fanns om postinfektiösa sjukdomar redan innan pandemins start. Man definierar inte heller vad man menar med andra postinfektiösa sjukdomar.

Vad dessa uppdrag innebär rent konkret och om exempelvis personer som fått ME innan pandemin eller av andra orsaker än återstår att se. Vem som kommer få uppdraget att ta fram stöd och genomföra utredningar kommer bli avgörande för vilken riktning detta kommer ta framöver. Så låt oss hoppas på kloka val från myndigheterna så vi slipper få personer med en biopsykosocial inrikting involverade i det här.

Jag har ännu inte hittat regeringsuppdragen till myndigheterna i skriftligt format, men återkommer om detta när jag vet mer.


Pressträffen går att se i sin helhet via denna länk: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/presstraff-med-socialministern-och-sjukvardsministern-om-regeringsuppdrag-relaterade-till-postcovid/

Här finns mer lite mer information om uppdragen från regeringens hemsida: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/uppdrag-for-starkt-kunskap-ompostcovid/

Bilden kommer från en tysk sida som erbjuder stockfotom på personer med ME. Fotograf Sergei Preis, German Association for ME/CFS: https://www.mecfs.de/stockphotos/