Nu ligger regeringsuppdragen om postcovid och andra postinfektiösa sjukdomar till Socialstyrelsen och SBU upplagda på regeringens hemsida.

Via denna länk kan du läsa uppdraget det till Socialstyrelsen och klickar du här kommer du till uppdraget till SBU. Jag har ännu inte hittat någon information om vilka personer som ska genomföra arbetet och än så längre är det vad jag kan se bara SBU som berättar om uppdraget på sin hemsida.

Det är fortfarande otydligt vad uppdraget har för definition av postinfektiösa sjukdomar och om det även innefattar postinfektiösa sjukdomar som inte triggats igång av covid-19. ME finns dock omnämnt i båda uppdragen tillsammans med andra sjukdomar:

”I Socialstyrelsens uppdrag att utveckla ett stöd för hälso- och sjukvården gällande patienter med långvariga symtom efter genomgången covid-19 infektion (S2021/01100) konstaterar myndigheten att symtombilden för postcovidpatienter är närliggande andra postinfektiösa syndrom så som svår influensa, sepsis, kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS), postintensivvårds-syndrom, Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome (PANS/PANDAS) med flera. Patienter som har drabbats av postinfektiösa tillstånd har ofta en komplex symtombild som kan kräva multiprofessionella insatser. Kunskapsläget utvecklas kontinuerligt och för att kunna ge dessa patient-grupper en helhetsbedömning behövs ett samlat nationellt kunskapsstöd. För stödet krävs kunskapssammanställningar avseende att identifiera, behandla, rehabilitera och följa upp patienter med postcovid och andra postinfektiösa tillstånd för att därigenom skapa förutsättningar för en jämlik, individanpassad och tillgänglig vård i hela landet.”

Det verkar vara fler som undrar över vad regeringen har för avgränsningar i uppdraget. Karin Rågsjö från Vänsterpartiet skriver så här i en skriftlig fråga (diarienummer 2022/23:623) till socialminister Jakob Forssmed (KD). Frågan ska besvaras senast imorgon den 10/5-23.

”Nyligen har regeringen gett Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) i uppdrag att ta fram ett nationellt kunskapsstöd och sammanställa kunskap för postcovid och andra postinfektiösa tillstånd./…/Avser ministern och regeringen att även inkludera ME/CFS inom de nyliga uppdragen för postcovid?”


Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om regeringens pressträff där de tillkännagav uppdragen: https://mitteremitage.wordpress.com/2023/04/20/tre-regeringsuppdrag-om-postcovid-och-andra-postinfektiosa-sjukdomar/

Bilden kommer från en tysk sida som erbjuder stockfotom på personer med ME. Fotograf Sergei Preis, German Association for ME/CFS: https://www.mecfs.de/stockphotos/