Igår hade hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västerbotten sammanträde. Av sammanfattningen går att förstå att nämndens underskott, och vad som ska göras för att vända det, har varit uppe på bordet igen. För den som missat det finns alltså ME-mottagningen på listan över föreslagna ”utbudsbegränsningar”. Detta innebär att specialistvården för ME i norra Sverige har ett nedläggningshot hängande över sig.

Av sammanfattningen går att förstå att vården i Västerbotten haft ett rejält underskott under första kvartalet. Så pass att man man uppmärksammar regionfullmäktige på att man inte klarar sitt uppdrag ”inom givna ramar”.

”Hälso- och sjukvårdsnämndens verksamheter redovisar i tertialrapport för perioden januari – april 2024 ett underskott mot budget på 343 miljoner kronor och en nettokostnadsökning på 9,7 procent. Under perioden har intäkterna varit 6,9 procent högre än föregående år medan kostnaderna ökat med 8,7 procent./…/Hälso- och sjukvårdsnämnden har i samband med att man fastställde tertialrapporten per april 2024 beslutat att uppmärksamma regionfullmäktige på att nämnden inte klarar sitt uppdrag inom angivna ramar.”

Nämnden ligger också på om att verksamhetens sparförslag inte är tillräckliga utan att man behöver utöka listan ytterligare. Frågan är hur man ska kunna göra detta utan att det blir för stor påverkan för patienterna?

”Verksamhetens åtgärdsplaner inför året framtagna bedöms inte som tillräckliga. Hälso- och sjukvårdsnämnden konstaterar att för att vända trenden med ökande underskott så är det nödvändigt att genomföra det arbete som påbörjats under våren med översyn av åtgärder samt utbudsbegränsningar. Utmaningen är att genomföra detta utan alltför stor negativ påverkan på tillgängligheten./…./Verksamheterna har också i uppdrag att ta fram ytterligare åtgärder för att bromsa den ekonomiska utvecklingen. Det kan ske genom minskade kostnader, ökade intäkter men det också genom utbudsbegränsningar.”

I sammanfattningen från gårdagens möte framkommer också att beslut som gäller utbudsbegränsningar blir en politisk fråga som ska behandlas vid möte i nämnden. Det innebär att vi borde kunna ta del av direktörens utredning när den är klar eftersom den rimligtvis kommer bli beslutsunderlag för politikerna i frågan. Det innebär också att vi behöver jobba på att få politikerna att förstå varför det är helt orimligt att avsluta ME-mottagningen.

”De åtgärder som omfattar utbudsbegränsningar lyfts till politisk förankring vid nämndsmöte övriga åtgärder kan genomföras omgående. En första information i nämnd har getts avseende dessa förslag.”

Plocka bort ME-mottagningen från listan istället och satsa för att öppna den. För vi saknar vård!

Vi behöver vara många som demonsterar för att inte region Västerbotten ska lägga ner ME-mottagningen. Gör din röst hörd du också!

Läs mer här: Akut läge i Västerbotten


Läs mer om haveriet med ME-mottagningen här: Vad är problemen egentligen?