Vem är jag?

Jag är svårt sjuk sedan mer än 15 år tillbaka. Mina symtom gör mig hemmabunden och mestadels sängliggande. Det gör mig isomerad från den fysiska världen och det är därför jag kallar mig en ofrivillig eremit.

Innan jag blev sjuk arbetade jag som legitimerad arbetsterapeut, och jag tog examen för snart 30 år sedan. I mitt yrkesliv har jag arbetat med olika typer av kroniska sjukdomar och medfödda funktionsnedsättningar, men nu är jag på andra sidan som hjälpbehövande och patient. Trots att jag inte kan arbeta längre har jag fortfarande ett stort intresse för vård och forskning. Förut tillhörde det jobbet, nu är det personligt. Forskning har varit ett naturligt och självklart inslag i både min utbildning och mitt arbete, nu är den min enda chans att bli frisk. Att förebygga vårdskador och öka patientsäkerheten har också varit en stor del av mitt jobb, nu är det mitt liv som ligger i vågskålen.

Vården för de sjukdomar jag har, Myalgisk Encefalomyelit (ME) och Postural Otrostatiskt Takykardisyndom (POTS) är undermålig och i princip obefintlig. Felaktig vård och brist på vård har gett mig svåra vårdskador. Ingen av mina diagnoser är ännu helt fastställda av vården. Jag har varit för sjuk för att ta mig till specialistvård och primärvården där jag bor varken kan eller vill utreda. När jag varit som sjukast har jag lämnats helt utan vård. Jag har flera vänner som har dött på grund av hur situationen ser ut. (Jag har tidigare berättat om exempelvis Anne och Christin). Deras död gör min drivkraft arr arbeta för bättre vård och forskning ännu starkare.

Varför gör jag det jag gör?

Jag har alltid tyckt om att skriva. Men sedan jag blev sjuk har skrivandet ökat i värde för mig. Det har blivit mitt sätt att bearbeta det jag är med om då muntliga samtal ofta tar mer utrymme än jag har. Det är också ett viktigt hjälpmedel för mig. Att skriva hjälper mig att tänka och minnas. Att förstå och sätta ord på känslor och upplevelser. Att skriva dagbok kring symtom och aktivitet hjälper mig att balansera min sjukdom. När jag söker information skriver jag alltid parallellt för att kompensera mina kognitiva problem.

Mina skrivna ord har också blivit min röst. Det sätt jag tar plats i vårt samhälle. Med mina texter kan jag synas och höras, och vara delaktig i samhällsdebatten. Skrivandet gör det möjligt för mig att tillvarata min yttrandefrihet trots att jag är i princip osynlig i den fysiska världen. Jag vill vara med och påverka min situation och jag tror att mina ord och mitt liv spelar roll oavsett om jag är frisk eller sjuk. När jag analyserar vård och forskning gör jag det med yrkeskunskap och utbildning i bagaget. Med min erfarenhet av att vara både arbetsterapeut och kroniskt sjuk. De förväntningar jag har på vårdpersonal är desamma som jag har haft på mig själv och mina kollegor. Det är basala krav, inte orimligheter.

Skrivandet är en väldigt långsam process för mig (jag skriver i skvättar på telefonen liggandes i min säng). I synnerhet det som blivit mer omfattande ”gräv”. När jag har begärt ut offentliga handlingar, analyserat och skrivit ner det jag har hittat, så publicerar jag det i de fall jag anser att informationen är relevant för allmänheten. Det är en arbetsam process, men jag gör det därför att ingen annan har tillgängliggjort informationen på ett sätt som gör det möjligt för fler att ta del av den. Det handlar både om folkbildning och att öka möjligheterna för dig som svårt sjuk eller anhörig att kunna göra informerade val. När jag publicerar sådana inlägg så är det extra viktigt att kommentarsfälten blir en plats för att diskutera det som framkommit, vad källorna säger och om dessa kan tolkas på flera sätt.

I vilka forum publicerar jag mina texter?

Jag publicerar det jag skriver på min blogg, men för att öka spridningen av texterna delar jag också dessa på några olika plattformar i sociala medier (Facebook, Instagram och twitter). Jag startar inga grupper eftersom min kapacitet inte räcker till att administrera och moderera sådana, utan mina konton/sidor sprider mina texter och annat som jag tycker är viktigt. Den som vill kan prenumerera på bloggen och får då ett mejl när ett nytt inlägg publiceras.

Vad gäller i mina kanaler (i mitt rum)?

När jag delar mina texter är det en inbjudan till samtal. Om du vill delta i samtalet behöver du först veta vad det är jag har sagt (dvs läsa texten innan du kommenterar) Jag styr över innehållet i mina kanaler precis som du styr innehållet i dina. Om det jag delar inte passar dej så kanske det är bättre att du följer någon annan blogg. Eller startar en egen.

Det är okej att diskutera och ställa frågor hos mig. Att tycka och tänka olika, ha olika åsikter. Men personpåhopp är aldrig okej. Eller kommentarer som flyttar fokus från ämnet.  Och det är du som har ansvar för hur du beter dig.

Tack för att du läste ända hit! /Eremiten


Här finns ett viktigt tillägg om hur jag tänker kring att blocka