Igår fick jag en kommentar på inlägget om SVTs granskning.. Det var smärtsam läsning trots att jag redan hade insyn i det mesta.

Jag och M som skrivit kommentaren har haft kontakt ett tag, hon har berättat vad som hänt henne och bekräftat sin identitet för mig. Hon har också backat upp sin berättelse med journalanteckningar och inspelningar från läkarbesök vilket gör att jag inte har någon anledning att tvivla på att det hon säger stämmer. Jag vet att hon helst hade velat slippa att dra sin berättelse offentligt eftersom det hon varit med om är både privat och väldigt smärtsamt. Därför har jag heller inte legat på henne om att få publicera hennes berättelse här på bloggen.

Men nu fick hon nog. Och har nu också sagt okej till att jag publicerar kommentaren som ett separat inlägg. Så här kommer den. Behandla den med respekt.

De här senaste veckorna har varit minst sagt omtumlande.

Jag är en av dem som anmält Ameliekliniken till IVO.

Igår publicerade Ameliekliniken ett uttalande på sin hemsida. De skriver så här: …”vare sig anmälarna eller någon annan har påstått att någon individ har tagit bestående skada efter behandling hos oss.

Idag kände jag att nu fick det fick vara nog.

Det påståendet är inte sant och jag vill verkligen beklaga hur respektlöst den här läkaren och huvudmännen till Ameliekliniken har betett sig under den här processen. Istället för att vara professionella och ta sig tiden att besvara mina frågor, så har jag ignorerats och blivit gaslightad. Man kunde sagt: ”det här har blivit fel, kom och prata med oss så ska vi rätta till det”.

Men det har man inte gjort. 

Jag vet att ME-sjuka inte får någon bra vård idag, det finns knappt någon vård. Jag är den första att skriva under på det. Jag tillhör dock inte den kategorin av patienter. Jag har aldrig haft ME. 

Jag är heller inte någon ”missnöjd patient” som många vill få det att framstå. 

Jag har fått permanenta fysiska skador av den här felaktiga medicineringen. Jag tänker inte gå in på exakt vilka skador för det är privat, men det här har fått så stora konsekvenser för mig och min familj på ett sätt som ni inte kan föreställa er.

Jag skulle vilja berätta kort om varför jag anmälde så att alla ni som undrar får möjlighet att förstå vad som egentligen har hänt. 

Jag har litat på den här läkaren. Det kanske är lätt att förstå. Han är disputerad, har jobbat på Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Han har tre olika specialisttitlar. När jag till slut begärde ut och fick läsa mina journaler fick jag en chock. Journalerna var extremt kortfattade. I journalen stod det att jag diagnosticerats med ”kroniskt trötthetssyndrom efter virusinfektion” eller ME/CFS. Jag visste inte att läkaren satt den här diagnosen på mig. Jag har inte ens de typiska symtomen från den sjukdomen. Ingen utredning finns heller dokumenterad i journalen. 

En annan sak var att alla mina prover hade varit normala under de år som jag varit patient hos honom. Inför varje besök har man tagit ca 50 olika prover. Helt normalt, allt inom referensintervall. Förutom en sänka som varit lite förhöjd, 11. Det kanske man kan ha som ME-sjuk men jag har ju inte ME och har aldrig haft. Trots full insikt i att mina prover varit normala har läkaren påstått att jag varit jättesjuk, vilket han sagt att han sett i mina prover och därför förskrivit en stor mängd olika läkemedel till mig. Men journalerna visar en helt annan verklighet. Vid ett tillfälle stod det till och med i journalen att mina prover var ”utan anmärkning”, men eftersom jag hade ”kvarstående tecken” på virusinfektion så satte han in Ritonavir, på prov. Ritonavir är en medicin som ges till personer med svåra immunbristsjukdomar, som t.ex. HIV. För att testa och se vad som hände med mig, ungefär. 

Ni kan säkert förstå hur det känns att upptäcka det här genom att läsa sina journaler. 

Hela den här sommaren har jag ägnat åt att försöka få rätsida på vad jag har upplevt som patient på den här kliniken. Långsamt har det gått upp för mig vad jag varit med om. Jag har varit så otroligt ledsen och är det fortfarande, för det har varit år av mitt liv som förstörts på grund av det här. Jag tänker att jag borde ha ifrågasatt. Att jag borde ha förstått. Att jag borde ha begärt ut mina journaler tidigare. Men det gjorde jag inte. Jag hoppas att processen i IVO kommer att leda till att mina rättigheter som patient tas tillvara. Det som hänt är inte mitt fel och det känner jag helt och fullt. 

Man ska kunna lita på att det som en läkare säger är sant. Man ska kunna lita på att en läkare sköter journalföring och att det finns en korrekt anledning till att man får en viss medicin.

Alla patienter har rätt till bra vård, vilket också gäller mig. 

Tack för ordet.


Fler texter på samma tema:

Dagens ETC granskar ME-klinik

Inte ingenting

IVO utreder inte alla klagomål

Hur ska vården hantera vårdskador och patientsäkerhet?

Off label-förskrivning av läkemedel

SVT granskar ME-klinik i flera artiklar