Den 16 maj skickade jag en skrivelse om nedläggningshotet mot ME-mottagningen och vårdens etiska skyldigheter vid prioriteringar till region Västerbotten. Den gick till beslutsfattande direktör, politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden och till regionens registrator. Du kan läsa den i sin helhet via denna länk.

Trots att det var många personer som kunde, och borde, ha sett till att den inkomna skrivelsen registrerades i diariet lyste den med sin frånvaro. Eftersom skrivelsen inte diariefördes direkt postade jag samma skrivelse i pappersformat adresserat till direktören och regionen den 31 maj.

Idag först en månad senare är skrivelsen äntligen diarieförd.

Skärmdump ur region Västerbottens webbdiarium

Det är anmärkningsvärt att regionen fortsätter hantera allmänna handlingar och diarieföring på det här sättet samtidigt som de är under utredning av Justitiekanslern för precis de här sakerna.

Att låta bli att diarieföra handlingar är ingen liten petitess:

”Om allmänheten ska kunna använda sig av handlingsoffentligheten fullt ut, måste den kunna få överblick över de handlingar som finns hos våra myndigheter. Därför har myndigheterna en skyldighet att upprätta register över sina allmänna handlingar. Det framgår av 5 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen, OSL. Man säger att myndigheterna har en registreringsskyldighet – att de måste diarieföra sina allmänna handlingar.”

”Rutinen att löpande registrera handlingar i takt med att de kommer in eller upprättas ger inte bara överblick, utan ska också minska risken för mörkläggning. Om en handling är registrerad i ett offentlig diarium blir det svårare för myndigheten att förneka dess existens, är tanken.”

””Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in till eller upprättats hos en myndighet”, står det i OSL 5:1 1 st. Det finns alltså ingen exakt tidsgräns i lagen, men JO skriver följande i beslutet 3579-05: Det ligger emellertid i sakens natur att registreringen skall ske så snart det är praktiskt möjligt. För en handling som kommer in till en myndighet med post ligger det närmast till hands att registrering följer i omedelbar anslutning till själva postöppningen. För handlingar som inges till myndigheten på annat sätt är det önskvärt att de diarieförs i nära anslutning till ingivandet. I normalfallet bör registrering ske senast påföljande arbetsdag.”

(Citat från sidan Allmän handling)

Det finns alltså en viktig poäng med att se till att våra protester diarieförs.

Protestera mot regionens placering av ME-mottagningen på besparingslistan du också. Läs mer här: Demonstrera du också!